Vi börjar med att besvara frågan som många ställer sig – vad är en startup? De flesta kommer fram till ungefär samma svar som Marianne Uddman. Hon jobbar i ett tyskt riskkapitalbolag Creathor Ventures och resonerar såhär; “En startup är ett företag som har en idé, en affärsplan och en specificerad produkt eller tjänst, men har startats ganska nyligen och därmed inte skaffat sig erfarenhet, testunderlag eller ekonomiska muskler”

Sverige kan med största säkerhet räknas som ett av de länder där det startas flest bolag varje år, och möjligheterna har ökat att få hjälp med att omvandla sina idéer och tankar till givande företag. Många är små, enmans- eller fåmansföretag, men här görs också regeländringar och förenklingar som gör att de små företagen överlever. Många av de bästa idéerna grundas redan i skolan där de får nötas och stötas.

Vinnova och startups 2018

Vinnova är den ledande startup-organisationen i Sverige, den är statligt finansierad och visionen är att Sverige skall vara en innovativ kraft i en hållbar värld. Från Vinnova fick 92 bolag dela på 27 miljoner kronor under 2018 med motiveringen att de är i en fas där de ska prövas. Det är vitt skilda företagsidéer som tar plats; kollaborativ intelligens, interaktiva förhandlingar, affärsmodeller för kommuner i stadsplaneringen och många fler.

Det som gör bolagen så spännande är att de har en klar idé om vad de vill och med hjälp av stödpengar får de möjligheter att utvecklas. Det kräver hårt arbete och kräver att företagen är dedikerade till 100 procent. Under 2018 har det listats ett antal olika företagslistor för startup-bolag och vi kommer att kika in på den nordiska marknaden med hjälp av Business Insider Nordic.

31 nordiska startups varav 13 är svenska, ett spännande 2018.

För nordens del är flera av länderna grymt starka i sin framtoning och med bra företagsidéer. Stockholm har blivit basen och nordisk tech-huvudstad både när det gäller investering och företagens framsteg. Urvalet till denna nordiska lista där ni kommer att få läsa om flera otroligt spännande företag, är att de ska ha startat sin verksamhet under de senaste fem åren. I övrigt har de helt olika utvecklingsstadium.

Här kommer att presenteras flera spännande teknikföretag, några av dem har ni säkert hört och läst om redan. Mycket handlar om den internationella säkerheten vilket är ett aktuellt ämne. Här finns två framstående företag med helt olika tankar och idéer om hur detta skall lösas, kul läsning. Här finns en hel del om AI, den senast exploderade tekniska utvecklingen med allt från inlärningsprocesser till nästan mänskliga informationstavlor.

För kvinnor, av kvinnor och smarta lösningar på världens fattigdom

Tjejen som inte vill äta p-piller med hormoner som hon inte mådde bra av satsade allt på en matematisk uträkning om kvinnans biologiska klocka. Här dryftas tillförlitlighet och säkerhet naturligtvis, men har många hundra tusen användare som kommer att säga sitt i en snar framtid. Ni kommer att läsa om ett framstående företag som har gjort det möjligt att investera i solenergianläggningar i Afrika och därmed stödja hjälp till självhjälp.

Några av listans företagare är redan noterade på aktielistorna, medans andra är längre bort från de stora kapitalen. Vinnova har redan idag ett finger med i de flesta olika startup-bolagen i Sverige, deras möjliga utveckling, mentorskap och utmanande tävlingar. De jobbar även tätt med sina norska kollegor och tillsammans har de skapat en möjlighet för nordiska startup-bolag att åka över till Silicon Valley och Vinnovas utvecklingscenter, spännande läsning.

Internationella Startups under 2018

Även internationellt händer det mycket på företagsfronten och framför allt är fler bolag globala redan från början. Utveckling för de unga startar redan i skolan där de sällan ser begränsningar i form av landets gränser eller språk. Vi kommer att diskutera detta med folk som vet hur det var förr och de unga hungriga som tar den globala möjligheten för givet. Kanske inte allt var bättre förr.

Hur går det för startup-bolagen efter några år på marknaden?

Självklart kommer vi att hålla koll och rapportera hur de olika bolagen tar sig framåt, vilka som utvecklas till egna stjärnor, vilka som köps upp och vilka som faktiskt fortfarande är aktiva. Vi dyker även tillbaka några år och ser på de dåvarande Startup-bolagen som idag är stora företag och hur de hamnade där. Ni är varmt välkomna att läsa mer på vår hemsida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *