KRY är ett nytt företag på den svenska marknaden för nätläkare. De är inte först ut men ambitionen är att bli bäst och med ett nöjd kundbetyg på 4,8 av 5 möjliga ser de ut att ha lyckats med sin föresats. De erbjuder läkarhjälp via mobilen årets alla dagar och dessutom dygnet runt.

De har kapacitet att svara på ditt samtal inom bara några minuter och utöver hjälp av läkare kan du även få träffa en psykolog över nätet. De kan alltså hjälpa dig med de flesta sjukdomstillstånd som inte kräver en fysisk undersökning. Det enklaste exemplet är om du behöver förnya ett gammalt recept.

  • Öppet dygnet runt alla dagar på året
  • Besvarar ditt samtal på några minuter
  • Få hjälp med sjukdomstillstånd som inte kräver en fysisk undersökning

KRY innebär korta väntetider

Det är inte alltid du känner sig helt kry men motståndet för att uppsöka en vårdcentral eller akutmottagning för en krämpa som inte på något vis känns jätteallvarlig kan vara stort. Ska du boka tid hos vårdcentralen kan du få sitta i långa telefonköer och på akutmottagningen kan det också vara långa väntetider. Om du i stället vänder dig till KRY kan du få hjälp direkt från ditt eget hem. Du får kontakt med en läkare på några minuter och det kan känns skönt att hjälpen kommer på en gång, så att du inte hinner bli sjukare. Det finns många fördelar med att uppsöka en läkare på nätet.

Hur gör du då för att träffa din nätläkare hemma? Det är mycket enkelt, först laddar du ner en app från App Store om du har en iPhone eller iPad. Om du har en Samsung eller liknande med Android hämtar du appen hos Google Play. Du hittar länkar till apparna på KRYs hemsida. Då det blir aktuellt för dig att besöka KRY använder du appen och loggar in med BankID. Sedan får du beskriva dina symptom. Du får en tid då läkaren ringer upp dig och du får även ett sms några minuter innan som påminnelse. Läkaren ringer upp dig i appen och startar videosamtalet.

KRY – på dina villkor

Utvecklingen av KRY skulle kunna beskrivas som en tjänst skapad efter patientens villkor och inte landstingets. Du erbjuds vård när du vill och var du vill och helt på dina villkor. Paradoxalt nog ger ett besök hos en nätläkare även fördelar för de som behöver besöka en läkare fysiskt genom att ett nätläkarbesök skapar utrymme i den fysiska vården för de som verkligen behöver det. Under 2018 köpte KRY upp en fysisk vårdcentral med avsikten att utveckla sitt koncept och bli kompletta vårdgivare. Den första vårdcentralen som KRY köpte ligger i Lund men troligen kommer det tillkomma ännu en medlem till KRY-familjen och då i Södermanland.

Det är inte avsikten att de fysiska vårdcentralerna ska ta över verksamheten från nätläkarna utan de ska ses som ett komplement där de kan ha ansvaret för all behandling av patienten. I framtiden kan det komma att bli fler fysiska vårdcentraler runt om i landet. Tanken är ändå att det första mötet med sjukvården ska ske med nätläkare som sedan kan skicka patienten för en fysisk undersökning hos den egna vårdcentralen. Redan idag remitteras patienter till andra fysiska vårdgivare om behandlingen kräver en fysisk undersökning. Hos KRY tror de att mycket mer av sjukvården kommer digitaliseras men då det sker en utveckling av fysisk sjukvård vill de aktivt delta i utvecklingen av denna.

Några fakta om KRY som har gjort företaget framgångsrikt

Du når KRY alla årets dagar, dygnet runt. Den vård som KRY ger står på tre ben; läkarvård, psykologhjälp och barn- och föräldrastöd. Företaget har ungefär 600 medarbetare, läkare, sjuksköterskor, psykologer med flera. KRY finns etablerat med kliniker på 400 ställen. För närvarande är ett läkarbesök hos KRY kostnadsfritt och du behöver inte använda frikortet. Då du inte betalar något är besöket inte frikortsgrundande. Hos KRY kan du få hjälp med många medicinska problem, här är ett urval av de vanligaste; infektioner som feber, förkylning och ont i halsen, hudbesvär som acne, insektsbett, munsår och vattkoppor, mage och tarm, förstoppning och diarré, halsbränna och psykologiska problem som fobier, sömnproblem och sluta röka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *