Hälsoappen Lifesum grundades i Stockholm av Martin Wählby och Tove Westlund. Grundtanken bakom denna app var att hjälpa människor att skaffa kontroll över sin fysiska hälsa med hjälp av kostrådgivning. Detta skulle göras genom att ge användaren en översikt över sitt dagliga kaloriintag samt hur många kalorier som förbrändes genom träning och annan fysisk aktivitet.

Idag är appen en av de största hälsoapparna med fler än 6,5 miljoner nedladdningar i Europa. Grundkonceptet är fortfarande detsamma. Appen hjälper användare att uppnå en hälsosam livsstil, oavsett om det gäller träning, diet eller ett mer balanserat och stressfritt liv. Nedladdningen av appen är gratis, men det finns även en premiumversion som kostar pengar.

  • Grundat i Stockholm av Martin Wählby och Tove Westlund
  • Grundtanken är att appen hjälper användare att uppnå en hälsosammare livsstil genom att erbjuda kostrådgivning och andra tips till en bättre livsstil.
  • Gratis nedladdning- möjlighet till premium

Hur fungerar appen?

Lifesum har funnits länge, och har utvecklats i takt med att tekniken utvecklats. Idag är appen än av de främsta inom hälsa, diet och livsstil. Appen innehåller en stor receptdatabas och många olika dieter. Detta skapar förutsättningar för att skräddarsy program för användare. För att påbörja resan mot en hälsosammare livsstil behöver appen laddas ned och ett konto måste skapas. Nedladdningen och kontot är gratis. Vid aktiveringen av konto fyller du i personliga uppgifter och därefter skickas du vidare till en digital hälsokontroll. Denna hälsokontroll frågar dig frågor kring din nuvarande hälsa, hur mycket du utövar en fysisk aktivitet och vad ditt mål med appen är.

Appen frågar dig hur du mår. Utifrån detta och ett antal frågor kommer en plan att skräddarsys för att passa just dina mål. Det kan handla om en viss diet, viktuppgång respektive viktnedgång eller en kostplan för muskelbyggande. Utöver vikt och dieter kan appen även hjälpa dig med andra hälsorelaterade områden som exempelvis stress. Nästa steg, när din plan är klar, är att knappa in vad du äter under dagens alla mål. Frukost, lunch, middag och eventuellt mellanmål finns tillgängligt. Du kan också knappa in ditt dagliga vattenintag samt hur mycket du tränat. I databasen finns många olika slags produkter, både från Sverige och från utlandet vilket gör kaloriräkningen korrekt.

Fördelar och Nackdelar

Lifesum bygger på en enkel idé om att hjälpa människor i dess vardag, oavsett vad de har för preferenser, hälsoproblem eller kostmål. Med en enkel sökningen på internet hittar du snabbt mängder av dieter och information och viktnedgång och viktuppgång. Det som gör denna app unik och innovativ är inte vad de gör, utan hur de gör det. Appen hjälper användaren att uppnå en hälsosammare livsstil genom att skapa en enkel översikt över användarens nuvarande situation och en plan för hur målen ska uppnås. Detta sker bland annat genom att på ett roligt sätt få en förståelse för det dagliga kaloriintaget. Användaren slipper kolla innehållsförteckningar, det räcker att leta upp produkten i appen för att förstå dess kaloriinnehåll.

Appen erbjuder även en streckkodavläsning vilket ytterligare underlättar förståelsen av kaloriintaget. I appen har användaren en personlig loggbok där det rekommenderade kaloriintaget samt fördelningen av kolhydrater, protein och fett visas. En av de bästa funktionerna är appens så kallade “habit tracker” där användarens dagliga vanor, exempelvis frukt- och vattenintag, mäts. Lifesum har laddats ner flera miljoner gånger och har många hängivna fans. En av de negativa aspekterna med en tjänst som denna är att den kan användas för fel syfte. Denna app vill hjälpa människor till en hälsosammare livsstil, men för vissa personer finns det en risk att denna typ av tjänst kan trigga igång ett ätstört beteende med för mycket fokusering på kalorier.

Sammanfattning

Lifesum är en ledande hälsoapp som laddats ner mer än 6,5 miljoner gånger. Appen hjälper användare att nå en hälsosam livsstil genom att fråga personliga frågor i den inledande hälsokontrollen. Alla användare är olika och har olika mål. Vissa vill uppnå en mer balanserad vardag med mindre stress, andra vill gå upp eller ned i vikt eller följa en viss diet. Oavsett vad ditt hälsomål är, kan Lifesum skräddarsy en plan efter dina mått och din aktivitetsnivå. Appen har en stor databas med massor av recept och matvaror vilket gör det lätt att skapa en överblick över det dagliga kaloriintaget. Lifesum är en lärorik app som gör det kul att skapa en hälsosammare livsstil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *